HipHop / Popping / Locking / House Dance

Hip-hop Dance

Hip-hop Dance is een combinatie van dance stijlen die gedanst wordt op hip-hop/rap muziek of muziekstijlen die daarvan afgeleid zijn. Het omvat een brede variatie van stijlen, maar vooral gebaseerd op BreakDance, Krumping, Popping en Locking.

Break Dance

Breakdance is ontstaan eind jaren 1970, begin jaren 1980 in de zwarte achterstandswijken in New York. Dj’s in die tijd, zoals Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash en DJ Kool Herc, begonnen draaitafels en een mixer te gebruiken om zo de break van een nummer eindeloos door te laten draaien (hier is de naam van afgeleid). Breakdance was uitgevonden om te dansen op deze nieuwe muziekstijl, die eerst bekendstond als electro, en zich later ontwikkelde tot hiphop en rap. De gettoblaster maakte het mogelijk om in de open lucht te breakdancen. De dans heeft een veel verschillende soorten bewegingen, grofweg ingedeeld in top rock (staand dansen), footwork (vanuit gehurkte positie), powermoves en freezes (poses). Binnen break (en globaal bij hiphop) draait het om het hebben van een eigen stijl, originaliteit en expressie. Als één danser een move van een ander 'steelt' wordt dat biten genoemd. Binnen een battle wordt dit uitgebeeld door met beide armen op elkaar te slaan (het zou dus een mond voor moeten stellen). Originaliteit komt vaak terug in de hiphop.

Krumping

Krumping is een energieke en acrobatische hiphop-dansvorm, waarin ook gebruikgemaakt wordt van mime en wilde Afrikaanse tribal-dance. Krumping is bedoeld als uitlaatklep voor alle agressie waar jongeren mee te maken hebben.

Popping

Popping is gebaseerd op de techniek van het snel spannen en ontspannen van de spieren, zodat er een bepaalde beweging (bijvoorbeeld een schok) door het lichaam van de danser gaat, welke ook wel een pop, hit of bij een vloeiende beweging een wave wordt genoemd. Dit wordt gedaan op het ritme van de muziek, in combinatie met verschillende bewegingen en poses, waarbij de danser zich meestal voort beweegt als bijvoorbeeld een robot.

Locking

Locking (ook bekend als Campbellocking) is een moderne dansvorm die vaak gebruikt wordt als streetdance in combinatie met hiphopmuziek en soms funk. De danser wordt een Locker genoemd. Bij locking wordt gedanst met snelle overdreven bewegingen, waarbij vooral de armen en de handen worden gebruikt en waarbij de heupen en benen minder dominant zijn. De locker bevriest doorlopend voor korte tijd waarbij deze de houding vasthoudt. Dit doet vaak denken aan een haperende robot. De locker maakt bijna altijd (oog)contact met het publiek. Regelmatig gaat de dans gepaard met de nodige extreme moves, zoals de spagaat. Sommige lockers gebruiken bewegingen die geïnspireerd zijn op pantomime. Er bestaan een groot aantal lockingmoves met hun eigen benaming. Waarschijnlijk was Don Campbell de uitvinder van locking.

De volgende lera(a)r(en) verzorg(t)en HipHop (Old School and New School) en House Dance lessen:

Klik op de naam van een leraar voor meer informatie en inschrijving.